Într-o ediție transmisă live de Gândul, avocatul și fostul procuror Liviu Drăgănescu a afirmat că ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), programată să înceapă după cea a Curții Constituționale, ar putea influența deciziile CCR în legătură cu contestațiile rezultatelor alegerilor primului tur. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Liviu Drăgănescu a vorbit despre timingul ședinței CSAT și impactul acesteia asupra pronunțării Curții Constituționale. El a subliniat că ședința CSAT începe după ședința Curții Constituționale, ceea ce ar putea influența deciziile luate de aceasta. Drăgănescu consideră că amânarea pronunțării de către CCR este posibilă, iar termenul limită pentru o astfel de decizie ar putea fi vineri cel târziu.
Comunicatul este dat pe Consiliu Suprem de Apărare a Țării, pe site-ul CSAT. Am verificat acest aspect, de aia vorbeam de timing. Adică, practic, ședința CSAT începe după ședința Curții Constituționale, un aspect foarte interesant. Eu mă gândeam că va avea în vedere Curtea Constituțională argumentele furnizate de CSAT. Vă supun dezbaterii faptul că ședința CSAT începe după această oră. Va amâna CCR? Eu cred că va amâna Curtea Constituțională pronunțarea acestei hotărâri. (…) Eu cred că, mai mult, în cel mai rău caz sau ca ultim termen ar fi vineri”, spune Drăgănescu.
Drăgănescu a declarat că decizia Curții Constituționale va depinde de elementele prezentate în contestații. El crede că, dacă aceste contestații sunt respinse, este din cauza argumentelor insuficiente.
Totuși, el a menționat că, în cazul în care vor apărea informații suplimentare cu caracter secret de stat din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, CCR ar putea lua o decizie diferită. Astfel, instanța ar putea admite contestațiile pe baza motivelor furnizate de CSAT, ceea ce ar putea schimba rezultatul procesului electoral.
Dar problema este următoarea, în măsura în care Curtea Constituțională se va pronunța pe elementele din acele două contestații pe care eu le-am studiat, cred, este doar opinia mea, că atunci și contestațiile vor fi respinse. (…) Dar, dacă există elemente suplimentare, pe care noi nu le avem și care pot să vizeze informații care au conținut de secret de stat, care vor fi furnizate de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, atunci este posibil să fie o altă soluție a Curții Constituționale. (…) Dacă sunt alte elemente publice care vor fi furnizate de CSAT Curții Constituționale, atunci, instanța de contencios constituțional, adică este vorba de Curtea Constituțională, va putea admite aceste contestații, dar pe baza motivelor oferite de CSAT”, a subliniat Drăgănescu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”